stire 1“ Chance. Choice. Change” este un proiect al Asociaţiei Sirina, care îşi propune să dezvolte activităţi de voluntariat cu tineri şi copii din Berzasca, Caraş Severin. Proiectul se încadrează într-o acţiune-cheie, mobilitatea tinerilor, finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +.

Activităţile din cadrul proiectului vor fi realizate prin implicarea a cinci voluntari străini, din Spania, Portugalia si Italia care vor fi găzduiţi în cadrul Serviciului European de Voluntariat timp de 9 luni, între septembrie 2015 – mai 2016. Voluntarii sunt tineri selectaţi de organizaţile partenere din străinătate (ProAtlantico – Portugalia; INDICOT – Spania; Focsiv - Italia) care lucrează în iniţiativele de tineret, voluntariat şi implicare civică. Dezvoltarea acestui parteneriat internaţional va asigura schimbul de experienţă şi exemple de bună practică între parteneri vizând domeniul educaţional şi social, cu impact direct şi imediat în Berzasca. De asemenea, acest gen de proiecte încurajează cetăţenia activă, solidaritatea şi toleranţa între tineri din diverse comunităţi ale lumii.
Motivaţia Asociaţiei Sirinia de a implementa acest proiect se bazează pe o implicare a organizaţie permanentă în acţiuni sociale pentru comunitatea din Berzasca, din anul 2011 şi până în prezent.
Scopul proiectului “Chance. Choice. Change” este de a asigura acces la programe de educaţie nonformală şi a oferi o alternativă de a petrece timpul liber pentru tinerii şi copiii din Berzasca.
Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte dezvoltarea de activităţi educaţionale adaptate la nevoile reale şi personale ale copiilor şi tinerilor din sat, programe care vor fi implementate de către voluntarii străini. Astfel, pe parcursul celor nouă luni copiii şi tinerii vor participa la ateliere de creaţie, de învăţare a limbilor străine, de educaţie, de igienă, de sănătate şi dezvoltare personală. Un alt set de activităţi presupune realizarea de activităţi ecologice, jurnalistice, interviuri cu oameni din comunitate, promovarea comunităţii prin realizarea unui ziar local, teatru civic şi altele.
Toate aceste acţiuni sunt menite să ofere experienţă de muncă tinerilor şi copiilor, să îşi dezvolte abilităţi sociale, de comunicare, de planificare precum şi lucrul în echipă.

Asociaţia Sirinia