Proiectui se dorește a fi o continuare a unui alt proiect Erasmus+ desfășurat în Berzasca. Este un proiect derulat în cadrul Serviciului European de Voluntariat, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+. Asociația Sirinia găzduiește 6 voluntari din Italia, Portugalia și Spania, care se implică în activități non-formale cu scop educațional pentru copiii din comunitatea localității Berzasca, județul Caraș-Severin, pe durata a 10 luni (septembrie 2015 – iunie 2016).

Izolarea geografică a acestei comunități a afectat nu doar situația economică a familiilor din sat, cât mai ales accesul la oportunități de dezvoltare personală. Efectele neglijenței, ale educației deficitare, abandonului școlar, creșterea în familii mono-parentale sau în familii unde părinții lipsesc din țară, au afectat copiii, vulnerabilizându-i și reducându-le șansele pentru viitor. În acest sens dorim să intervenim în consolidarea încrederii în sine a acestor copii, prin dezvoltarea unui program de activități variate prin care aceștia să dobândească noi abilități și competențe.
Proiectul constituie cadrul de manifestare a cetateniei active, a solidarității și înțelegerii reciproce pentru voluntarii străini, aceștia dobândind competențe transversale utile în societate și pe piața muncii, dar și pentru membrii comunității locale, care sunt angrenați în activități inter-culturale, în seminarii non-formale pe teme legate de protecția mediului și importanța identității culturale.

blog icon sirinia